![](/media/lib/50/splatek-d084c1bfff334ff969c617d49a781933.jpg)
Splątki niczym priony
8 czerwca 2009, 09:50Naukowcy wykazali, że białko tau może się rozprzestrzeniać w mózgu, zamieniając zdrową tkankę w chorobową. Twierdzą oni, że ma ono cechy wspólne z białkami prionowymi, które wywołują m.in. chorobę Creutzfeldta-Jakoba. Kiedy wstrzyknie się je do mózgu zdrowej myszy, rozpoczyna się tworzenie typowych dla alheimeryzmu splątków neurofibrylarnych.
![Żaba rycząca](/media/lib/7/1178014515_911909-162fbb486ca5e283a1a97b867556f60d.jpeg)
Bliżej zrozumienia płaziej grzybicy
25 października 2009, 02:51Australijsko-amerykański zespół badaczy zidentyfikował przyczynę śmierci płazów zakażonych chytridiomycosis - tajemniczą grzybicą odpowiedzialną za wyginięcie lub znaczne zmniejszenie liczebności co najmniej 200 gatunków należących do tej gromady.
![](/media/lib/32/pamiec-chip-be0adaa758e0011ed9b6a1166ab9d8c4.jpg)
Cena za fory w młodości?
1 marca 2010, 12:55Wariant genu, który zwiększa jednostkowe ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera, sprawia, że w młodości jego posiadacze są inteligentniejsi, lepiej wykształceni i mają lepszą (!) pamięć od rówieśników.
![](/media/lib/59/blondynka-5db2f41828fcf5e9be190418bb41385b.jpg)
Dowód we włosach
6 września 2010, 12:16Od jakiegoś czasu wiadomo, że chroniczny stres zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, ale dotąd naukowcy nie dysponowali biologicznym markerem, który pozwalałby ocenić jego długoterminowe natężenie. Akademikom z Uniwersytetu Zachodniego Ontario udało się jednak opracować metodę pomiaru stężenia hormonu stresu kortyzolu we włosach. W ten sposób będzie można ustalić, jak silne zdenerwowanie przeżywali chorzy w miesiącach poprzedzających np. zawał.
![](/media/lib/47/lesne-owoce-874726be78951c36932d788d89e4a18d.jpg)
Jagody chronią przed parkinsonizmem
14 lutego 2011, 12:42W przypadku kobiet i mężczyzn, którzy regularnie jedzą jagody, zmniejsza się ryzyko zachorowania na parkinsonizm. Okazuje się także, że panowie obniżą je jeszcze bardziej, uwzględniając w swoim menu jabłka, pomarańcze i inne produkty obfitujące w przeciwutleniające flawonoidy.
![](/media/lib/65/tran-w-kapsulce-c987b1451f27c9ddd8b2978a5b0acb23.jpg)
Rybie tłuszcze chronią przed atrofią mózgu
24 sierpnia 2011, 08:40Naukowcy z Centrum Choroby Alzheimera i Zaburzeń Pamięci Rhode Island Hospital odkryli związek między zażywaniem suplementów z tłuszczami rybimi a funkcjonowaniem poznawczym i budową mózgu. Poleganie na dobrodziejstwach natury wiązało się z lepszą pamięcią i mniej zaawansowaną atrofią mózgu.
![](/media/lib/94/n-cukier-8e571c27f71f20bacfc3f5191a11b4b2.jpg)
Odkryto białko kluczowe dla regulacji poziomu cukru
5 stycznia 2012, 09:56Naukowcy z Wake Forest Baptist Medical Center odkryli białko - proteinę homeostazy wysp (ang. Islet Homeostasis Protein, IHoP) - które prawdopodobnie odgrywa krytyczną rolę w procesie regulowania poziomu cukru we krwi przez organizm. Te dane mogą zmienić aktualnie obowiązujący sposób myślenia o przyczynach cukrzycy typu 1. - uważa dr Bryon E. Petersen.
![](/media/lib/121/n-duzo-krwi-10509b4fa62c906fd6fd0c83059c9181.jpg)
Grupa krwi wpływa na ryzyko choroby niedokrwiennej serca?
17 sierpnia 2012, 12:05Ryzyko chorób serca może być powiązane z grupą krwi. Badania Harvardzkiej Szkoły Zdrowia Publicznego wykazały, że u osób z grupami krwi A, B i AB ryzyko choroby niedokrwiennej serca jest wyższe niż u posiadaczy grupy 0. U pacjentów z najrzadszą grupą AB ryzyko jest najwyższe (Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology).
Odporni na trąd
17 czerwca 2013, 08:14Trąd to jedna z najważniejszych chorób w historii Europy. O średniowiecznej epidemii pamiętamy do dzisiaj. Dlaczego jednak epidemia wygasła? Na przełomie XV i XVI wieku liczba zachorowań zaczęła gwałtownie spadać i Europa uwolniła się od choroby.
![](/media/lib/116/n-dna-704faa9eb2c555e79d9e85ebca730229.jpg)
To nie geny, lecz 2. prawo termodynamiki
20 lutego 2014, 11:10Dwaj fińscy naukowcy dowodzą, że silny nacisk, jaki się obecnie kładzie w biologii na rolę genów, wynika z błędnej interpretacji wyników genetyki eksperymentalnej. Wg nich, zamiast tego powinno się skupić na czymś bardziej podstawowym, czyli zużyciu energii przez komórkę. Nowy model bazuje zatem na 2. prawie termodynamiki.